top of page

3.

Neurologische aandoeningen
Neurologische%20aandoeningen_edited.jpg

Een neurologische aandoening is bijvoorbeeld een beroerte, Parkinson of Multiple Sclerose (MS). Ergotherapie bij neurologische aandoeningen is er vaak op gericht om activiteiten van het dagelijks leven weer zelfstandig te kunnen uitvoeren of te behouden. 

Enkele voorbeelden zijn:

- het oefenen van de arm- handfunctie

- het aanleren van strategieën om te kunnen omgaan met een verminderd werkend geheugen

- Inzicht geven in en leren omgaan met cognitieve beperkingen 

- Het uitproberen van hulpmiddelen of eventueel het aanvragen ervan bij betreffende instanties. 

Specialisatie Parkinson
 

Sinds 2015 is Ergotherapie Husson aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van cliënten met Parkinson en parkinsonismen.

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening waarbij problemen kunnen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. De ergotherapie behandeling kan bestaan uit het aanleren van strategieën om bijvoorbeeld in en uit bed te kunnen komen, het aanleren van het gebruik van hulpmiddelen, het adviseren van woningaanpassingen en het begeleiden van de mantelzorger.

 

Door de grote verscheidenheid aan mogelijke problemen, zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling van een parkinsoncliënt. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners niet alleen deskundig zijn, maar ook de behandelingen goed op elkaar afstemmen. Binnen het regionale netwerk van ParkinsonNet Nederland werken zorgverleners, gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson, intensief met elkaar samen. 

Voor meer informatie zie de website van ParkinsonNet 

parkinsonet-800x420.jpg
bottom of page